Keskustelu varhaiskasvatuksesta ja sen maksullisuudesta valtakunnassa käy kuumana. Meneekö lapsi pesuveden mukana? Yhteiskunnallisen keskustelun sävy on voimistumassa suuntaan, johon minä en haluaisi sen menevän. Tavoitteena tuntuu olevan, että lapsi pitää viedä mahdollisimman nopeasti pois kodin turvallisesta kasvuympäristöstä yhteiskunnan ylläpitämiin palveluihin.  Lisäksi yhteiskunta haluaisi ohjata normeilla ja määräyksillä kumpi vanhemmista hoitaa lasta.

Kokkolassa on tehty päätös hoitopaikkatakuusta. Hoitopaikkatakuun turvin vanhemmat voivat kirjallisella sopimuksella määräaikaisesti luopua lapsensa päivähoitopaikasta ja myöhemmin lapsi voi palata takaisin tuttuun päiväkotiin ilman päivähoitohakemusta. Tämä antaa vanhemmille ja parhaillaan myös isovanhemmille elämäntilanteen niin salliessa hoitaa välillä lasta kotona.

Toinen hoitopaikan valinnanvapautta mahdollistava päätös Kokkolassa on valmistelussa. Kaupunki alkaa syksyllä järjestämään kerhotoimintaa, joka on vaihtoehto lapsen kokopäiväiselle hoidolle. Palvelut tukevat perheitä lasten hoidossa ja kasvatuksessa sekä tarjoavat vertaistukea. Lasten kerhoista ja avoimesta perhekerhosta on tarkoitus tulla perheille aito vaihtoehto muiden palveluiden oheen.

Lapsissa meillä on tulevaisuus. Luodaan päättäjinä perheiden palveluihin vaihtoehtoja. Kyllä vanhemmat yhdessä lastensa kanssa osaavat tehdä sitten kullekin parhaaksi sopivat valinnat

t. vl

ps. hallituksen sotelinjaus neuvoloiden osalta oli hyvä. Soiten hallituksen puh.joht. toimin siten että neuvola Keski-pohjanmaalla säilyy Soiten palveluna kaikissa kunnissa.

 

Comments are closed.