Suomessa asutus juurtui aikoinaan alueittain. Jakolinjoina olivat vesistöt ja maaston muodot. Joku keksi alueille myöhemmin nimeksi maakunta. Alueille alkoi muotoutua omat heimot ja murteet. Myös elinkeinot ja kaupankäynti saivat oman leimansa alueen luonnonvarojen ja heimojen tapojen mukaan. Nykypäivänä maakunnilla on omat maakuntalaulut , -kukat, -lehdet, -liitot ja -viestit. Maakuntaperinne on vahva ja sen pohjalta on hyvä samaistua. Suorittaa edunvalvontaa ja elää.

Nyt maakunnasta on kuitenkin tullut pilkkasananlasku. Monet poliitikot ja jotkut puolueet naureskelevat ja pilkkaavat maakunta- sanalla.  Poliitikkojen suusta kuulee välillä ivailevia ja vähätteleviä lausuntoja, että maakunnat on kepulaisten keksintöjä.  Li  Andersson ja Touko Aalto etunenässä. Antti Rinnekin puhuu jostain ”sotekunnasta”. Sana on outo ja keinotekoinen yritys keksiä jotain myyvää. Toki muitakin politiikkoja on samalla teemalla liikkeellä. Viesti on ollut, että sivistys keskittyy etelään ja sinne kannattaa asutus siirtää.

 

Ajatteleeko sitten koko kansa samalla tavalla? Kesän aikana tuli ulos Ylen tekemä tutkimus, jossa kysyttiin, pitääkö yhteiskunnan tukea sitä, että koko Suomi pidetään asuttuna. Yllättäen ja arvaamatta vastaus oli vahva kyllä. Neljä viidestä haluaa, että koko suomi pysyy asuttuna.

 

Suomessa on 18 maakuntaa. Nykyisen hallituksen linjauksen mukaan kaikki maakunnat saavat oman maakuntahallinnon. Tavoite on pitää koko suomi asuttuna. Keski-Pohjanmaa sopivankokoisena maakuntana on siinä mukana. Monen poliitikon suusta on kuultu, että vaalien jälkeen maakuntien määrä supistetaan 12:een tai jopa viiteen. Näillä lausujilla ei ole historian tai edes nykyisyyden tajua.  Mihin sulatusuuniin maakuntaidentiteetit laitetaan? Vai tapahtuuko se pakkosiirroilla etelään? Ehkäpä me kuulemme vastauksen lausujien suusta.

Keski-Pohjanmaa on monessa muita parempi. Sanoisinpa, että olemme edelläkävijöitä. Muun muassa Soite yhtenä erinomaisena esimerkkinä. Siksi me pidämme Keski-Pohjanmaan. Kannustan muitakin pitämään omansa. Me suomalaiset tarvitsemme koko Suomea. Tämä kesä on sen myös vahvasti  osoittanut. Elintarviketuotannon tulee olla omavaraista. Matkailu lisää hyvinvointia. Mineraalivarat tulee hyödyntää kestävästi.  Alueellista turvallisuutta tulee vahvistaa. Maakunnat pidetään ihan itse!

 

 

 

 

Comments are closed.